Case study van Norschoten

Norschoten: "Wij helpen 40 extra cliënten per jaar met hetzelfde aantal behandelaars dankzij Roosterplatform."

Norschoten in Barneveld is een zorgorganisatie voor ouderenzorg, revalidatie, dagbehandeling en hospicezorg. Sinds 2020 plant Norschoten volledig geautomatiseerd met Roosterplatform. Jolanda Meeuwsen, directeur bedrijfsontwikkeling bij Norschoten, vertelt over het grootste voordeel dat Norschoten daarmee behaalt: "Voordat wij met Roosterplatform werkten, hielpen onze behandelaars 260 cliënten per jaar. Door de invoering van Roosterplatform steeg dat aantal naar 300 en doen we nu 15% meer behandelingen met hetzelfde aantal behandelaars."

Roosterplatform webinar
Plaatje afkomstig van de website van Norschoten
Uitdaging

Toekomst ouderenzorg: meer cliënten en maatwerk met minder personeel

Norschoten werkt volgens een nieuwe visie op ouderenzorg waarbij het draait om de vraag hoe je met hetzelfde geld meer en betere zorg levert. "Hoe zorgen we dat we de kosten zo laag mogelijk houden en onze maatschappelijke opdracht goed invullen?" vat Jolanda samen en voegt daar nog aan toe: "En tegelijkertijd willen wij ook per cliënt zorg op maat kunnen leveren."

Volgens Norschoten is dat de uitdaging en toekomst van de ouderenzorg: "We worden steeds ouder en hebben daardoor meer zorg nodig en er werken simpelweg te weinig mensen in de zorg om iedereen op de huidige manier te helpen. Daarom moet de ouderenzorg snel veranderen en slimmer en effectiever gaan werken. En dat doe je door persoonsgericht en zo intensief mogelijk te behandelen zodat mensen snel weer naar huis kunnen. En door je capaciteit goed te verdelen."

Gevolgen

Te weinig personeel en slimmer plannen lukt niet in een hoofd

"Want het personeel is er gewoon niet," verzucht Jolanda, "er zijn gewoon geen mensen. En door de maatwerkzorg die we willen leveren, moeten we steeds meer rekening houden met individuele wensen. Dit betekent dat we supergoed moeten weten wat we aan expertise en capaciteit in huis hebben en hoe we dat met de zorgvraag matchen."

Er werken bijna 100 artsen en behandelaars bij Norschoten en de drie planners liepen vast: "Wij moesten slimmer plannen, maar het paste gewoon niet meer in ons hoofd. Want om snel en effectief de juiste behandelaar en behandeling voor een cliënt te regelen, moeten we met veel dingen rekening houden. Zoals de maximale behandelingsduur per keer of dat een cliënt alleen 's middags kan. Maar we waren te lang bezig om vraag en aanbod te matchen en daardoor lukte het vaak niet om de juiste behandelaar te plannen waardoor we veel tijd verloren."

Oplossing

Geautomatiseerd plannen met Roosterplatform

Jolanda vertelt in welke richting Norschoten de oplossing zocht: "Voor de nieuwe ouderenzorg moeten we mensen en middelen zo goed mogelijk afstemmen om flexibele en individuele zorg te leveren waardoor cliënten weer snel mobiel zijn. Daarvoor is het essentieel dat we slim plannen om onze behandelaars optimaal in te zetten en daar hadden wij geautomatiseerde hulp bij nodig."

Met Roosterplatform plant Norschoten nu cliënten, behandelaars en middelen geautomatiseerd in één agenda. "Roosterplatform is het enige platform dat automatiseren van een planning echt mogelijk maakt en vraag en aanbod optimaal matcht. Onze planners houden zich nu alleen nog maar bezig met wat uitzonderingen die buiten de planning vallen en daardoor zijn we van drie naar één planner gegaan."

Resultaat

Per jaar 40 extra cliënten behandelen en de meest effectieve zorg leveren

Door Roosterplatform heeft Norschoten de behandelplanning omgedraaid: "We gaan nu uit van de vraag van de cliënt en niet meer van de agenda van de behandelaar." Verder zorgen de vastgelegde cliëntwensen – die in Roosterplatform als regels ingevoerd zijn – voor een constante behandelkwaliteit. Vooral als een cliënt meerdere behandelaars heeft.

Daarnaast behaalt Norschoten de volgende voordelen met Roosterplatform:

  • De cliënten hebben nu een dagprogramma en weten wanneer ze behandelingen hebben.
  • De behandelaren hebben een aansluitende planning en zijn productiever.
  • De directie ziet veel betere opbrengsten door optimale planning en uitnutting van de DBC.

"Het dagprogramma voor cliënten was effort nummer één," besluit Jolanda, "maar onze betere uitnutting door meer zorg met dezelfde behandelaars te leveren is natuurlijk ook enorm belangrijk. Zeker naar de toekomst toe om onze maatschappelijke bijdrage wat betreft nieuwe ouderenzorg te leveren. Want met hetzelfde behandelteam helpen we nu maar liefst 40 extra cliënten per jaar. En onze kwaliteit was al heel hoog, maar dankzij Roosterplatform leveren we nu ook de meest effectieve zorg."